Designerul de interior este un artist al spațiului ce folosește combinații ingenioase de culori, texturi și lumini. Irina Chitoroagă, designer de interior, transformă fiecare colț într-o scenă plină de magie cu ajutorul materialelor și a luminilor. Ea jonglează cu pricepere nu doar cu texturile și culorile, ci și cu cuvintele, transformându-și gândurile în versuri ce-ți răscolesc sufletul.
Cu o fire impunătoare, însă totodată discretă, îndrăznește să redefinească conceptele și să aducă la viață idei ce par desprinse din vise. Iar cunoscând-o mai îndeaproape, poți descoperi un suflet visător, mereu în căutarea frumuseții ascunse și a semnificațiilor profunde.
Cum a fost drumul tău de acasă, din Basarabia, spre România? Cum a fost venirea?
Pe parcursul călătoriei mele spre România, am avut privilegiul să fac câteva opriri memorabile. În timp ce călcam pe drumurile din Basarabia, am avut mereu în minte imaginea grădinii noastre vaste și a dealului cu iarbă, pe care-l numeam „coasta de iarbă”, de unde priveam spre România. În lumina nopții, luminițele Iașului străluceau ca niște stele, inspirându-mă în fiecare zi să învăț și să mă pregătesc pentru viitor, să îmi las imaginația să zboare și să îmi explorez limitele. Privind în urmă, mă văd improvizând orice situație, mă vedeam în toate țările lumii, inventam limbaje pe care nici eu nu le înțelegeam, dar care le înșiram fără să mă opresc. Nu aveam o destinație precisă, dar mă fermeca procesul și piesa de teatru ce o compuneam pe loc, spectatorii fiind toate rațele și caprele priponite din jurul meu, calul meu, căruia îi prindeam flori în urechi și coroane la gât. Eram copila asemenea personajului principal din „Anne with an E”, o dramă adaptată din literatura anilor 1908, unicul serial la care am plâns și trăit fiecare moment odată cu trăirile acelei copile.
„Am avut multe greutăți, dar poveștile inventate de mine m-au scos din lumea aia. Acea călătorie mentală m-a ajutat să trec peste obstacole și să găsesc răspunsuri la întrebările care mă frământau.”
Cu fiecare pas înainte, am simțit că devin mai puternică și mai determinată să îmi urmez visele. După absolvirea facultății de filologie din Chișinău, am decis să explorez și alte destinații, iar Columbia Britanică a devenit, pentru o perioadă de 2 ani, a doua mea casă, unde am descoperit și alte pasiuni care m-au ajutat să mă dezvolt și să îmi trăiesc viața în plin. Pot afirma că venirea mea în România a fost cu escale. Niciodată nu m-am gândit că voi părăsi Canada, eram prea atașată de tot ce se întâmpla acolo. Însă dragostei nu îi ordoni! M-a chemat ce e mai frumos aici: prima mea dragoste, pentru că nu am venit pentru țară, ci pentru El! Am venit cu bilet dus-întors, dar am rămas aici înființând împreună o companie și un brand puternic pe care încercăm să îl creștem treptat și natural.
Autenticitate și creativitate
Care au fost primii tăi pași în lumea designului de interior și ce te-a motivat să urmezi acest drum?
(Zâmbește) Mă amuz întotdeauna atunci când cineva îmi adresează această întrebare, pentru că îmi amintesc cum îmi petreceam timpul mutând mobila prin casă: la părinți, bunici sau chiar la prietenele la care petreceam nopțile. Era ca un joc pentru mine, dar pentru ceilalți membri ai familiei era uneori o provocare, mai ales când se stingea lumina în sat și părinții se loveau de mobilierul recent reorganizat. În acele momente, până le trecea supărarea, mă retrăgeam discret în pod, ascunzându-mă fără scară, pentru a experimenta alte decoruri și setup-uri, folosind saci, scule și alte obiecte depozitate acolo.
Eram mereu văzută ca fiind „extraterestrul casei”, datorită curiozității mele neobosite și a imprevizibilității pe care o aduceam cu mine. Îmi plăcea să explorez fiecare colț ascuns al casei, chiar și fântânile, adunând insecte, râme, șerpi și alte creaturi fascinante. În timp ce încercam să sculptez statui din lut lipicios, intervenția ploii sau a membrilor familiei care considerau că expoziția mea era prea îndrăzneață și ar putea atrage privirile vecinilor, adesea mă împiedicau să îmi exprim liber creativitatea. Acest lucru m-a determinat să îmi ascult propria intuiție și vocea interioară, care părea mai puternică decât gura lumii. Am început să îmi afirm independența și să mă opun opiniilor altora, descoperind că propriile mele instincte sunt ghidul cel mai de încredere în căutarea mea creativă.
„Toate aceste experiențe din copilărie au contribuit la dezvoltarea pasiunii mele pentru designul de interior și pentru obiectele decorative din lut.”
Astăzi, aceste amintiri se reflectă în preferințele mele de design și în modul în care amenajez spațiile, aducând mereu o notă de autenticitate, creativitate și un strop de nebunie în fiecare proiect. Chiar și acum, obiceiul meu de a rearanja frecvent piesele de mobilier a rămas viu, iar norocul este că soțul meu este destul de priceput să navigheze printre aceste schimbări și să aprindă orice lumină înainte de a păși în interior.
Detalii subtile
Studiile în filologie au influențat sau îmbogățit cumva abordarea ta în domeniul designului de interior și în proiectele tale creative?
Cum poate să devină un filolog cu o expertiză solidă în sintaxă un specialist în design de interioare și, mai recent, în design de iluminat? Aceasta este întrebarea pe care mi-au adresat-o toți cei care mă cunoșteau încă din perioada facultății. Și este o întrebare pe care mi-o pun și eu în mod frecvent. După absolvirea facultății, am lucrat ca profesor pentru gimnaziu și liceu timp de trei ani. În paralel, fiind pasionată de sport, am reușit să îmbin educația cu performanțele mele în competițiile sportive, obținând astfel șansa de a pleca în Canada, după o selecție riguroasă. În această perioadă, am renunțat temporar la activitățile mele în filologie, deoarece acestea nu aveau nicio relevanță în noul mediu în care urma să trăiesc și în limba în care urma să vorbesc pentru următorii doi ani. Am reconfigurat complet traseul vieții mele, explorând diverse căi și găsindu-mi un colț de rai acolo unde mi-am putut valorifica toate abilitățile.
Călătorind prin toate insulele Columbiei Britanice, am descoperit cele mai spectaculoase peisaje, case, tradiții și obiceiuri care m-au fascinat din prima clipă. Fiecare zi era o aventură nouă, iar bucuria mea era evidentă în ochii mei. Eram entuziasmată să experimentez totul: să urc munții, să mă scald în ocean, să dorm în căsuțe plutitoare. Era o nouă etapă a vieții mele pe care o descopeream frumos și care părea să fi fost întotdeauna parte din mine. Însă recunosc acum că învățând despre structuri lingvistice, semnificații și moduri de comunicare, am dezvoltat o capacitate mai profundă de a înțelege și interpreta simbolurile, culorile și formele din spațiul fizic. Analiza textelor literare m-a învățat să observ detalii subtile și să explorez sensuri ascunse, ceea ce mă ajută să creez spații interioare care comunică și ele mesaje și emoții profunde. În plus, studierea diferitelor culturi și perioade istorice în cadrul filologiei m-a inspirat să aduc elemente diverse și inovatoare în proiectele mele, creând astfel spații unice și captivante.
„Experiența mea în filologie probabil că a adus o dimensiune suplimentară de profunzime și de sensibilitate în munca mea în designul de interior, contribuind la crearea unor spații care nu doar încântă ochiul, ci și povestesc povești și emoții.”
De unde vine dorința pentru scris? Cum își găsește poezia ecou în proiectele tale?
Dorința mea pentru scris izvorăște din faptul că visez în versuri. Chiar dacă mulți nu sunt de acord cu mine, eu sunt convinsă că noi călătorim în somn. De aceea, există dimineți când ne trezim mai greu sau mai ușor, mai obosiți sau mai puțin obosiți, pozitivi sau mai puțin pozitivi. Totul depinde de dimensiunea din care am aterizat sau ne-am trezit recent. Mă trezesc foarte devreme pentru a compune, iar dacă ratez acel interval de 4-6 dimineața pierd cel mai puternic gând sau cea mai frumoasă metaforă ce face toată poezia!
Ascult cărți, teorii și povești diferite, dansez (în Canada am făcut dans latin profesional) și scriu pe baza experiențelor pe care le trăiesc. De asemenea, recunosc că lucrez intens la lansarea unei cărți anul acesta. Este un proiect la care am muncit în paralel timp de un an și care, sper eu, va transmite niște mesaje puternice. Fiecare tip de poezie, fie că este o odă, un imn, o epopee sau un poem, va reflecta o realitate dintr-o situație întâlnită, un proiect realizat sau o concluzie a unei cărți puternice citite. Sunt convinsă că fiecare cititor se va regăsi cel puțin într-unul dintre aceste texte.
„Dacă e să te plimbi prin atelierul meu, vei găsi oriunde împrăștiate versuri din toți anii mei de activitate aici în România.”
Care au fost cele mai mari obstacole pe care le-ai întâmpinat în calea ta către succes în industria designului de interior și cum le-ai depășit?
Un gând care mă obsedează de ani de zile este o traducere a unei expresii puternice: „E o cale foarte lungă până a întineri!” Consider că acest principiu se aplică și în drumul nostru către succes în industria designului de interior. La fel de lungă este și calea spre învățare și spre a privi obstacolele ca pe niște momente naturale ale dezvoltării noastre umane. Dacă aș răspunde acum în modul în care gândește majoritatea oamenilor, aș enumera o listă infinită de „obstacole”, așa cum le numesc ei, pentru a-și impune limite în diferite situații. Însă, eu prefer să le numesc pur și simplu obiecte decorative expirate în timp, care au avut și ele un rol în crearea unei imagini de ansamblu într-o anumită perioadă de timp.
„Ideile vin spontan”
Care sunt sursele tale de inspirație atunci când creezi un concept de design de interior?
Sursele mele de inspirație pentru designul de interior încep cu omul în sine – clientul și stilul său de viață. Ascultându-le povestea, înțeleg direcția spre care mă îndrept și nevoile lor. Fiecare concept nou începe cu o atmosferă plăcută; nu mă așez niciodată la masă fără flori, cărți, caii mei și o flacără vie. Ideile vin spontan și, dacă mă simt epuizată sau blocată, ies din rutină și caut inspirație în oameni, lucruri, fenomene, filme sau cărți. Uneori, achiziționez chiar bilete de avion pentru a vizita alte orașe sau țări, participând la evenimente, expoziții sau cursuri. Comunic mai mult cu străinii decât cu colaboratorii locali și mă inspir de la designerii și arhitecții din întreaga lume, care evită termenul „lux” în descrierea interioarelor pe care le amenajează. Din păcate, în România mulți designeri de interior își prezintă proiectele folosind termeni valoroși, iar mass-media și televiziunile îi sprijină în acest sens. Ca rezultat, publicul interpretează aceste mesaje și se așteaptă să primească servicii de lux la prețuri accesibile. Un adevărat interior de lux poate fi caracterizat prin atenția la detalii, materialele de calitate superioară, designul personalizat și echilibrul subtil între funcționalitate și estetică. Este spațiul care transmite o senzație de rafinament, confort și exclusivitate, adaptat perfect nevoilor și preferințelor clientului. Un interior de lux poate sărbători o varietate de stiluri, dar întotdeauna cu o abordare impecabilă și o atenție deosebită la calitatea și inovația materialelor și a tehnicilor de amenajare.
„Respect munca fiecărui artist care creează un obiect de design și încerc întotdeauna să promovez autenticitatea, preferând piesele originale în locul replicilor, acolo unde bugetul clientului permite.”
Îmi îndrum clienții către această direcție, evidențiind avantajele și valoarea adăugată a pieselor autentice, precum și calitatea lor superioară și caracterul investiției pe termen lung. Consider că este important să contribuim la comunitatea artistică prin achiziționarea de piese originale, sprijinind astfel artiștii și designerii locali sau internaționali și promovând creativitatea și inovația în domeniul designului. Este un mod de a ne implica activ în susținerea creativității și de a aduce un impact pozitiv în comunitate. Fiecare proiect realizat e un strop de inspirație pentru următorul!
Ce este Dienergy și cum a luat naștere proiectul?
Suntem o companie românească, înființată în 2012, care oferim soluții integrale de iluminat cu Led, cuprinzând segmentele Rezidențial, Comercial, HoReCa și cel Industrial. Pasionați de lumini si specializați în tehnologie și design contribuim la implementarea unor concepte noi de iluminat în România. Proiectul a luat naștere când am revenit în România, din Canada, cu idei proaspete și dorința de a crea ceva remarcabil. Soțul meu avea deja experiență în domeniul electric și electronic, însă afacerea noastră începea modest, cu un singur panou expus și câteva spoturi într-un mic depozit. Inițial, am ezitat să mă implic în acest domeniu, având în vedere că nu aveam experiență în electricitate și evitam astfel de activități. Totuși, am preluat treptat responsabilități precum gestionarea furnizorilor, îmbunătățirea relațiilor comerciale și marketingul. Odată cu absolvirea cursurilor de design interior, am adus o schimbare radicală în companie, extinzând magazinul și creând un showroom și un atelier de proiectare și amenajări interioare. Astfel, am diversificat și gama de servicii oferite.
Soluții inovatoare de iluminat
Cum crezi că proiectul Dienergy poate contribui la transformarea și îmbunătățirea spațiilor interioare?
Dienergy contribuie semnificativ la transformarea și îmbunătățirea spațiilor interioare prin oferirea unor soluții de iluminat inovatoare și personalizate. Nu ne limităm la esențial, ci suntem deschiși să facem față oricărei provocări în domeniul nostru. Există mai multe modalități prin care aducem inovație sau îmbunătățim un spațiu existent. Punem accent pe estetic! Prin utilizarea luminii în mod creativ, creăm atmosfere diferite în funcție de nevoile și preferințele clienților, adăugând valoare estetică și caracter spațiilor interioare. Însă esteticul nu este de durată dacă nu este și funcțional. Iluminatul adecvat poate îmbunătăți funcționalitatea spațiilor interioare prin asigurarea unei iluminări uniforme și eficiente în diverse zone, îmbunătățind astfel confortul și productivitatea. Pe lângă cerințele standard de pe piață, fiecare proiect individual necesită personalizare de produse. Ca o companie de succes, trebuie să acoperim în portofoliul nostru de produse și servicii o gamă completă pentru a realiza orice tip de lucrare. Ne-am dezvoltat foarte frumos oferind personalizare. Dienergy introduce și se actualizează constant cu soluții inovatoare de iluminat, cum ar fi sistemele de iluminat inteligent, care pot transforma complet modul în care spațiile interioare sunt utilizate și percepute. Prin consultanță personalizată și adaptarea soluțiilor de iluminat la cerințele și preferințele individuale ale clienților, Dienergy poate transforma spațiile în medii care să se potrivească perfect nevoilor acestora.
Ai vreun proiect interesant, memorabil, care ți-a rămas ca o amintire plăcută în suflet?
Fiecare proiect pe care l-am realizat are o poveste proprie și îmi aduce bucurie să contribui la transformarea interioarelor și la îmbunătățirea stilului de viață al beneficiarilor. De exemplu, am avut o experiență memorabilă
amenajând un duplex în București, unde am adăugat unicitate prin integrarea unor elemente personale, cum ar fi picturile realizate de bunica beneficiarilor pe pereții holurilor și patul tip scoică din dormitorul fetiței, inspirat din lista ei de dorințe. De asemenea, am transformat terasele în camere de activități, aducând astfel o nouă dimensiune spațiului. Aceste detalii m-au inspirat și m-au încântat de fiecare dată când îmi amintesc acest proiect. În plus, memorabile sunt și proiectele care implică integrarea a două sau trei apartamente într-unul, cu posibilitatea de a le separa ulterior, au reprezentat provocări interesante. Gândirea cablurilor și a traseelor electrice pentru a permite comunicarea independentă și împreună a acestor spații a necesitat expertiză și atenție la detalii, iar rezultatele au fost satisfăcătoare pentru mine și pentru clienți. Un alt proiect de suflet a fost
amenajarea unui salon de înfrumusețare, unde am colaborat strâns cu o clientă foarte deschisă la propuneri. Atmosfera plăcută de lucru și încrederea venită de la clienți m-au motivat să mă implic și mai mult în acest proiect și să las o energie binevoitoare acolo.
„Aceste experiențe îmi confirmă pasiunea pentru ceea ce fac și mă încurajează să continui să aduc inovație și calitate în fiecare proiect. Însă cel mai grandios proiect de până acum e în proces, urmează...”
Cum îți gestionezi echilibrul între viața profesională și cea personală, având în vedere cerințele uneori solicitante ale industriei de design interior?
Gestionarea echilibrului între viața profesională și cea personală necesită disciplină și organizare. Am o abordare riguroasă în această privință, având agenda la zi și menținând atât casa, cât și atelierul în ordine. Este o provocare, dat fiind că trebuie să coordonez o echipă și să gestionez diverse aspecte ale afacerii, dar și să fiu prezentă pentru familia mea.
La muncă, colaborarea cu soțul este de ajutor, el ocupându-se de partea tehnică și de coordonarea echipelor pe șantier. Cu toate acestea, sarcinile legate de relațiile cu oamenii, furnizorii, colaboratorii și promovarea companiei cad în responsabilitatea mea. În ceea ce privește familia, consider că rolul meu este esențial în menținerea echilibrului și în educația copiilor. În timp ce soțul se implică în sarcinile profesionale mai tehnice, eu preiau responsabilitatea pentru aspectele organizatorice și emoționale, asigurându-mă că fiecare membru al familiei primește atenția și sprijinul de care are nevoie.
„Chiar dacă provocările profesionale pot fi solicitante uneori, nu-mi permit să fiu inactivă sau absentă în viața de familie.”
O prezență fermecătoare
Care sunt cele mai prețioase învățăminte pe care le-ai acumulat în călătoria ta personală și profesională?
Una dintre cele mai prețioase învățăminte pe care le-am acumulat în călătoria mea personală și profesională este să nu mă plâng niciodată de nimic. Această lecție am învățat-o dintr-o experiență pe care o sa o povestesc mai jos. A fost odată un adolescent înalt, frumos dar curios de fire pe nume Ion. După cel de-al Doilea Război Mondial au rămas în urmă o serie de bombe neexplodate și materiale explozibile în diferite zone de conflict din Europa, după câte știm. Aceste dispozitive, inclusiv bombe, grenade, mine terestre și alte muniții, au reprezentat o amenințare continuă pentru populație și pentru lucrătorii din domeniul construcțiilor și agriculturii. Multe dintre aceste dispozitive au fost neutralizate și îndepărtate de către echipe specializate în deminare, însă unele au rămas reprezentând un pericol pentru comunități. Ion și alți băieți ai comunității s-au aventurat într-una din aceste zone, neștiind pericolul real. În timp ce se distrau, au adunat acele dispozitive și au început să le arunce, fără să realizeze riscul la care se expuneau. În urma unei explozii, s-au dus câteva vieți, Ion a suferit pierderi grave: a rămas fără un ochi și fără mâini de la coate, iar fratele său a rămas fără voce. Cu toate acestea, Ion a învățat să se ridice de fiecare dată și să facă față provocărilor. A studiat, s-a căsătorit, a devenit un lider pentru comunitatea sa și un patriot desăvârșit, un exemplu pentru toți cei din jurul său. În ciuda dificultăților, Ion a rămas mereu puternic și determinat, și-a asumat rolul de conducător și dascăl pentru cei din jurul său. Chiar și cu rănile sale, Ion păstra o prezență fermecătoare și o dicție românească perfectă, inspirând respect și admirație! Deseori glumea cu toți cei care îl întrebau ce a pățit că și-a uitat mâinile acasă. Ion, cunoscut și sub numele de „Dedu”, era bunicul meu. Eu, la rândul meu, eram „Irika” lui sau, așa cum mă numea, mâinile lui. Încă de mică, mă purta la toate conferințele și vizitele lui în diverse orașe, ajutându-l să scoată portofelul din buzunar.
Pe parcursul vieții, am avut privilegiul să fiu alături de el, sprijinindu-l în activitățile zilnice. Chiar și fără mâini, bunicul a reușit să gestioneze situațiile cu umor și încredere, inspirând pe toți cei din jurul său. Experiența lui m-a învățat că puterea caracterului și determinarea pot depăși orice obstacol, și acesta rămâne unul dintre cele mai prețioase învățăminte pe care le-am primit. Poate de aceea am fost atât de atrasă și de poveștile din cărțile uluitoare: „Omul în căutarea sensului vieții”, de Vicktor Frankl și Nelson Mandela „Conversații cu mine însumi”. Înainte de a adormi, mereu îmi pun câteva întrebări: - Ce m-a învățat sau mi-a amintit ziua de azi? - Care au fost semnalele pe care le-am întâlnit și care mi-au indicat că merg pe drumul corect? - Cum interpretez mesajele transmise de univers? - Ce aspecte pot ierta și ce trebuie să exclud din viața mea?
De ce îi este dor Irinei Chitoroagă?
O să răspund cu versuri, dintr-o poezie dragă mie! Este, de fapt, o scrisoare ce-mi alină sufletul.
Probabil c-am să tac și-aduc aminte Pereții casei noastre, cât mi-e de dor! Și-acum mă trec fiori, și acum se simte Cum mă aruncai deasupra tuturor! - Te înalță, fata mea, te du în lume! Mai sus decât vreodată ți-am cântat, Te du pe portativ la nota care ???? Ale noastre amintiri S-au aliniat! Rămâi și-ascultă cum vioara-mi plânge Oriunde am fost, eu pentru tine cânt Și-n buzunare, Tata îți mai aduce:Bomboanele asortate strălucind!”
Interviu realizat de Dorina Novac, jurnalistă