Creat de: Savca Victor / 31 March 2017 in Blog

Ce este si cum se realizeaza iluminatul industrial?

Iluminatul industrial cu LED se realizeaza prin intermediul lampilor LED care nu sunt altceva decat un model de proiectoare cu LED cu design diferit. Proiectoarele cu LED au protectie de umiditate si ofera un grad de iluminare sporit atunci cand sunt montate pentru iluminatul curtilor, stadioanelor, scenelor si altor spatii industriale, precum fabricile de productie. In comparatie cu corpurile de iluminat cu halogenuri metalice, cele cu LED asigura un iluminat uniform si ridicat, dar nu emit substante toxice si nu afecteaza astfel desfasurarea activitatilor in mediile de lucru in care se monteaza.

Becurile cu LED utilizate pentru iluminatul industrial nu au grad de protectie la umiditate, dar se monteaza in corpuri de iluminat pentru exterior pentru a fi protejate impotriva umiditatii sau intemperiilor. Becurile industriale sunt de puteri mari, de la 40W pana la 200W, si au radiator pentru o racire rapida, insa trebuie luat in considerare diametrul acestora inainte de montare, deoarece trebuie sa existe neaparat un spatiu pentru racire. Astfel spus, daca diametrul becului industrial de 50W este de 140mm, corpul de iluminat in care se monteaza trebuie sa aiba diametrul de 200-240mm. Proiectoarele cu LED industriale se utilizeaza cel mai frecvent in aplicatiile de iluminat datorita durabilitatii in timp si a modalitati de instalare.
 
 
Utilizarea lampilor cu LED ajuta la eficientizarea productiei, iar in momentul in care se monteaza in grupuri, sporeste nivelul de iluminare. Montajul acestora se poate realiza in interior si exterior.
 
Printre avantajele utilizarii acestor tipuri de corpuri se numara: 
- Costurile de mentenanta reduse si durata de functionare mai mare.
- Modalitate de instalare usoara (au transformator inclus, si alimentarea este la 230V). In cazul utilizarii proiectoarelor la 12V, acestea se pot alimenta de la panouri solare.
- Calitatea luminii este superioara lampilor fluorescente.
- Nu emit substante toxice si nu polueaza mediul inconjurator.

Solutii eficiente pentru iluminatul industrial

luminatul industrial a devenit din ce in ce mai eficient si economic in urma dezvoltarii  tehnologiei LED care permite un flux luminos continuu si constant, la costuri mult mai mici. Tehnologia LED este preferata in locul celei traditionale, cu corpuri de iluminat incandescente ca urmare a faptului ca ledurile nu se incalzesc.

Sa luam de exemplu o fabrica ce produce piese pentru automobile. De obicei, fabricele au niste hale cu suprafete mari unde ar trebui corpuri de iluminat eficiente si economice. Majoritatea halelor industriale sunt illuminate cu corpuri cu neon dar, dupa cum stim, acestea sunt toxice pentru mediul inconjurator (contin mercur), nu mai reprezinta un mod economic pentru iluminatul unei hale, pentru ca au un consum ridicat de energie electrica si trebuie schimbate des, cel putin o data la 6 luni, mai  ales daca regimul de munca intr-o hala este non-stop.

De ce sa alegeti iluminatul LED pentru spatiile industriale?

Comparativ cu corpurile de iluminat generice cu tuburi cu neon, cele cu LED-uri au o pornire instantanee, tuburile cu neon avand nevoie de timp pentru a ajunge la randamentul maxim. Frecventa mica la care functioneaza tuburile cu neon este perceputa negativ de creierul uman creand o senzatie deranjanta, in cazul corpurilor cu LED-uri aceasta frecventa nu este perceputa de creierul uman.

In plus, asigurarea unui iluminat cat mai eficient, unidirectional, este foarte importanta in zonele de lucru, asa cum se intampla in cazul lucrului la banda sau in cazul operarii anumitor echipamente. Corpurile de iluminat clasice imprastie lumina sis pre zone in care nu este absolut necesara, insa corpurile de iluminat LED sunt mult mai eficiente in aceasta privinta, deoarece ofera un flux luminos continuu, directionat numai acolo unde este cu adevarat nevoie de el.

Corpuri de iluminat pentru spatii industriale

Avand in vedere dimensiunea spatiilor industriale, este nevoie de corpuri de iluminat cu o putere mai mare, pentru a oferi un iluminat eficient. In general, sunt folosite proiectoare, iar cele mai moderne proiectoare LED de pe piata fac fata cu brio exigentelor din domeniu.

De exemplu, un proiector LED de 30 wati ofera un flux luminos de 1800 lumeni, adica  o lumina echivalenta cu cea a unui proiector HID-HPS de 150 wati. Asadar, este vorba despre un consum de energie electrica de 4 ori mai mic decat in cazul proiectoarelor clasice.

Corpurile de iluminat LED reprezinta solutia optima pentru hale deoarece au un consum mic de energie si nu necesita atat de multa mentenanta. De asemenea, au un grad de protectie mult mai ridicat, fiind rezistente la praf, umezeala sau aburi, ceea ce reprezinta inca un avantaj demn de luat in seama in cazul spatiilor industriale, unde se lucreaza in conditii deosebite.

Corpurile de iluminat liniare cu LED sunt mai performante decat alte surse fluorescente sau cu halogen, care nu functioneaza atat de bine in conditiile in care se lucreaza la temperaturi scazute sau ridicate. Aceste corpuri pot inlocui cu success alte tipuri de corpuri liniare mai putin eficiente si mai putin economice, deoarece se pot monta fie prin montaj incastrat, apasrent sau suspendat, in functie de indicatiile producatorului.

Fara indoiala, orice fabrica moderna trebuie sa investeasca in primul rand in proiecte care sa ii asigure rentabilitatea si care sa contribuie la cresterea productivitatii. Sistemele de iluminat reprezinta astfel de proiecte, deoarece iluminatul este un mare consummator de resurse financiare in cazul spatiilor industriale. Investind in sisteme de iluminat LED, economiile care se fac in urma acestei investitii pot fi folosite pentru demararea altor proiecte, cum ar fi investitii in echipamente si dotari moderne pentru fabrici sau innvestitii in facilitati pentru angajati.

In magazinul dienergyled.ro se gasesc corpuri de iluminat pentrul iluminatul industrial de la Eletromagnetica, care este unul dintre cei mai mari producatori de surse de iluminat LED din Romania. Toate produsele comercializate in magazinul nostru sunt realizate conform normelor si standardelor nationale si europene.