Creat de: Savca Victor / 05 January 2017 in Blog

In general, spatiul din bucatarie este impartit in doua zone: zona de lucru si zona de servire.
Pentru zona de lucru se recomanda un iluminat functional obtinut in general cu ajutorul spoturilor cu leduri montate pe plafon sau in mobilier, cu ajutorul tuburilor cu leduri montate sub dulapurile suspendate si care dau lumina direct pe blatul de lucru sau cu ajutorul plafonierelor.
Pentru zona de servire putem avea un iluminat general cu plafoniere si aplice cu led, dar este recomandat sa avem si un corp de iluminat suspendat, eventual reglabil pe inaltime.

Sfaturi utile:

  1. Sistemul de iluminat principal dintr-o bucatarie de mici dimensiuni trebuie sa fie dotat cu becuri ce degaja lumina calda, placuta ochiului. Lumina rece a neoanelor, desi mai intensa, poate fi obositoare. Pentru reducerea consumului puteti folosi becuri economice cu lumina calda, care isi vor amortiza investitia in scurt timp. Se recomanda evitarea folosirii becurilor colorate. Lumina colorata poate fi folosita in cantitati reduse si doar in scop decorativ, pentru accentuarea unei anumite zone.
  2. Calcularea corecta a necesarului de lumina in raport cu suprafata bucatariei, dupa cum urmeaza:
    – becuri halogen – 30 watt/mp;
    – becuri incandescente – 26 watt/mp;
    – becuri neon – 9 watt/mp;
    becuri LED – 4 watt/mp;
  3. Montarea si amplasarea corecta a surselor de iluminat local. Munca in principalele zone de activitate din bucatarie va fi ingreunata seara si noaptea, daca nu se va folosi iluminatul local. Zonele in care trebuie folosite si surse de lumina ajutatoare:
    – plita – de cele mai multe ori aceasta poate fi iluminata cu ajutorul becurilor integrate in hota de gatit, amplasata deasupra plitei;
    – blatul de lucru si chiuveta – pentru usurarea muncii in aceste zone pe timp de seara este recomandata montarea unor surse de iluminat in partea inferioara a corpurilor de bucatarie suspendate (becuri neon, spoturi cu becuri LED sau halogen);
    – locul de luat masa – aici pot fi montate chiar deasupra mesei corpuri de iluminat suspendate, tip lustra sau pendul, care sa genereze lumina pe suprafata mesei;
  4. Completarea iluminatului general se poate face cu ajutorul spoturilor reglabile, dotate cu becuri de 4 watt, care pot fi directionate la nevoie spre diverse zone ale bucatariei.
  5. Pentru marirea vizuala a spatiului dintr-o bucatarie de mici dimensiuni specialistii in decoratiuni recurg deseori la montarea unor spoturi deasupra dulapurilor suspendate din bucatarie, conturand astfel zona in care acestea sunt montate.
  6. Nu in ultimul rand, trebuie acordata o importanta deosebita sigurantei la montarea tuturor surselor de lumina. E bine de stiut ca nu este recomandata amplasarea prizelor, intrerupatoarelor si a surselor de iluminat la o distanta mai mica de 60 cm de chiuveta de bucatarie.